PÜF NOKTALARI

Örgü kalitesini nasıl sağlarsınız?
Örgü kalitemiz örgümüzün gevşek veya sıkı oluşuyla çok yakından ilgilidir. Bu nedenle örgü örerken iplik gerginliğine mutlak surette dikkat etmek; çok gevşek bırakmamak veya çok sıkmak gereklidir. El alışkanlığınızın nasıl olduğunu etiket bilgilerinde yeralan 10 cm x 10 cm büyüklüğündeki karede verilen ilmek ve sıra sayılarıyla kontrol edebilirsiniz. Verilen ilmek sayısı ve sıra sayısında 10 cm x 10 cm kare büyüklüğünü yakalayamıyorsanız büyük veya küçük oluşuna göre örgünüzü adapte etmeniz daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

Bitmiş ürünlerin ütülenmesi...
Bitmiş ürünlerin ütülenmesi görünümünü iyileştirir. Ütülerken etiket bilgilerine dikkat etmeniz yararlıdır. Ütülemek yerine kanepe, yatak altı gibi göreli olarak ağır yatay yüzeylerin altına yerleştirerek de düzgünlük sağlayabilirsiniz.

Tüylü ipliklerin tüy dökülmesini nasıl azaltırsınız?
Angora, tiftik gibi hammaddelerle üretilen, tüylü ipliklerle ördüğünüz ürünleri poşet içerisinde 1 gece buzlukta bekletirseniz tüy dökülmesini azaltırsınız.

Kenar ilmeklerini örerken...
Örgü örerken kenar ilmeklerini örmeden direkt şiş üzerine almanız hem yanlara doğru sürekli artmasını önler hem de örgü dikişi rahat ve muhtazam olur

Etiket talimatlarına dikkat...
Ürünlerinizi kullanırken etiket üzerindeki talimatları, yıkama kurutma tavsiyelerini dikkate alırsanız örgülerinizin ömrü uzar.

Beğendiğim bir modeli bedenime göre nasıl uygulayabilirim ?
Eğer örgüye yeni yeni başlıyorsanız, tavsiyemiz öncelikle öreceğiniz bedenle aynı olan , tarifi olan modelleri seçmenizdir. Model uyarlaması için dikkat edilmesi gereken ilk husus, örülecek olan kişinin ölçüleridir. Kişiye göre kol boyu, omuz genişliği, koltuk altına kadar olan beden uzunluğu gibi ölçüler değişebileceği için bu ölçüleri almanız size yardımcı olacaktır. Hatta yine örülecek olan kişinin halihazırda kullandığı bir giysiyi (kazak,hırka vb) kendinize ölçü gibi kullanabilirsiniz. Sonrasında ürün etiketlerinde bulunan 10 cm x 10 cm büyüklükte bir kare örerek, kaç ilmek ve kaç sıra ile elde ettiğinizi görünüz. Bu ilmek ve sıra sayısını temel ölçü alarak başlangıç için kaç ilmek atacağınızı, koltuk altına kadar aldığınız ölçüye ulaşmak veya kol boyu için kaç sıra örmeniz gerektiğini hesaplayınız

HAVLU KENARI



MATRUŞKA




MUTFAK TAKIMI


MASA KENARI



GRİ ERKEK HIRKASI


Modelin Yapılışı
ARKA :
80 ilmek başlanacak, 14 sıra 2+2 lastik örülecek, düz örgüye geçilir ve 39 cm örülür, kol oyuğu için yanlardan 3+2+1+1 kesilir, kalan 66 ilmek 23 cm düz örülecek. Omuzları 7+7 şeklinde 2 kerede keserek bitirilir, kalan ilmekler bir defada kesilir.
SAĞ – SOL ÖN :
48 ilmek başlanacak, 5 ilmek düz, 2 ters, 6 ilmek saç örgüsü, 9 ilmek ters, 4 ilmek düz 9 ilmek ters, 6 ilmek saç örgüsü 2 ters, 5 ilmek düz şeklinde örnekli kısım oluşturulur.
ÖRNEK :
1.ci sıra : 5 düz ör , 2 ters ör , 6 ilmek saç örgüsünü (4 ilmek bük, 2 ilmek düz ör) 9 ters ör, 4 ilmeği çaprazla(2 ilmek sağa , 2 ilmek sola arkadan çaprazlanır düz örülür.) 9 ilmek ters ör, 6 ilmek saç örgüsü (4 ilmek bük, 2 ilmek düz ör) 2 ters ör, 5 düz ör.
2.ci ve diğer ters sıralarda düzler düz tersler ters örülür.
3.cü sıra : 5 düz ör, 2 ters ör, saç örgüsü (2 düz ör , 4 ilmek bük ) 9 ters ör, 2 ilmeği sağa kaydır 1 ilmek ortaya alınır ters örülür, 2 ilmek sola kaydırılır içeri alınan ilmek düz örülür.
Baklavaların içi pirinç örgü olacak.( 1 düz,1 ters, dönüş sıralarında düzün üstüne ters, tersin üstüne düz ) 9 ters, ( 2 düz ör,4 bük) 2 ters 5 düz.
Bu işlem saç örgülerinin 2 ilmek kıyısına kadar devam eder, daha sonra tam tersi uygulama ile bu kez baklavanın kenarları içeri dönecek şekilde sağ kenar sola, sol kenar sağa kaydırılır. Dışa alınan ilmekler ters örülür ( baklava kapanana kadar )
Yanlarda lastik bitiminden 39 cm. Örülür kol oyuntusu için 3+2+1+1 kesilir, 41 ilmek kalır.
Önde lastik bitiminden 53 cm.yukarıdan omuzlarda 14 ilmek 7+7 iki kerede kesilmek üzere kalana kadar yaka kademeli kesilir .
KOL :
40 ilmek başlanır, 14 sıra 2+2 lastik yapılır , düze geçince 6 sırada bir yanlardan 7x1 ilmek artırılır, lastik bitiminden 40 cm. Yukarıdan yanlardan koltuk oyuntusu 3+2+1+1 kesilir, kalan ilmekler omuzda 10 ilmek kalana kadar kesilir, 10 ilmek birden düz kesilir, bitirilir.
YAKA :
Omuzlar dikildikten sonra 2 ön ve arka yakadan 76 ilmek toplanarak16 cm 2+2 lastik örülür, ikiye katlanarak dikilir.

ÇİÇEKLİ KÜPE

MOR KOLYE


MASA ÖRTÜSÜ


BOLERO


Modelin Yapılışı
* 240 ilmek atılacak iki yüz,iki ters örgü örülür.
* İki yumak bitene kadardik dörtgen parça örülür.
* Bir tek gül yapacak kadar ip ayrılır.
* Dikdörtgen parça bitince örgüyü ikiye katlayıp uçlarından birer karış dikin.
* Yaka kendiliğinden kıvrılacaktır.
* Ön kısımınada bir bağ yapıp üstüne gül takılız

KALPLİ ÇOCUK PANÇOSU


PANÇO


Modelin Yapılışı
ÖN – ARKA :
41 ilmek başlanacak, 20 ilmek düz örülür, 1 arttırılır, 1 ilmek düz örülür, tekrar 1 arttırılır, 20 ilmek düz örülerek sıra tamamlanır. Bu şekilde orta ajurlarla artış yapılarak volan sağlanırken her 6 sırada bir yanlardan 1’er ilmek arttırılarak toplam 57 cm örülür ve kapatılır. Diğer parça da aynı sayılarla örülerek tamamalanır. Yanlardan dikilir.
YAKA :
Yaka kenarından 64 ilmek çıkarılarak, 26 cm 2+2 lastik örülür, düz kesilir, yan dikişi yapılarak tamamalanır.

ÇERÇEVE


FERMUARLI YELEK



Modelin Yapılışı
ÖN :
48 ilmek başlanacak. İlmekler 7 pirinç 6 düz, 7 pirinç 6 düz, 7 pirinç 6 düz, 9 pirinç şeklinde dizilecek. 9 pirinçli olan kısımlar ön kenara gelecek. Pirinçli ilmekler aynı şekilde örülmeye devam ederken 6 düz ilmekler de her 6 sırada bir 3 ilmeğe 3 ilmek saç örgüsü yapılacak. Örgü boyu 14 cm olduğunda tek yandan 2 ilmek içeriden artışlara başlanacak. Her 32 sırada bir, iki kere 1’er ilmek artış yapılacak. Beden boyu 36 cm’de kol evi oyuğu için iki kere 4, bir kere 3, bir kere 2, bir kere 1 ilmek kesilip örgüye devam edilecek. Beden boyu 48 cm’de ön yaka oyuntusu için yaka kenarından bir kere 6, bir kere 4, bir kere 3, bir kere 2, üç kere 1 ilmek kesildikten sonra omuzda kalan ilmekler de iki kere 9 ilmek olarak kesilip ön parça bitirilecek.
ARKA :
91 ilmek başlanacak. İlmekler 7 pirinç 6 düz, 7 pirinç 6 düz, 9 pirinç 6 düz, 9 pirinç 6 düz, 9 pirinç 6 düz, 7 pirinç 6 düz, 7 pirinç olarak dizildikten sonra 6 düz ilmek ön parçalarda olduğu gibi saç örgüsü yapılarak örgüye devam edilecek. Örgü boyu 14 cm olduğunda yanlardan 2 ilmek içeriden artışlara başlanacak. Toplam iki kere 1’er ilmek artış yapılacak ve artış araları 32 sıra olacak. Beden boyu 36 cm’de kol evi oyuğu için iki kere 4, bir kere 3, bir kere 2, bir kere 1 ilmek kesilerek örgüye devam edilecek. Beden boyu 54 cm’de omuzlar iki kere 9 ilmek olarak kesilirken aynı anda arka yaka ortasından 15 ilmek yanlardan bir kere 8’er ilmek kesilip arka parça da bitirilecek.
YAKA :
Tüm yaka etrafına 81 ilmek takılıp başlara 3 ilmek pirinç gelecek şekilde aralar 3 düz 3 pirinç olarak ilmekler dizilip lastik kısım 14 cm örülerek ilmekler kesilecek, yaka içe katlanıp dikilecek.
KOL BANDI :
69 ilmek başlanacak. İlmekler 3 pirinç 3 düz, 3 pirinç olarak dizilip 8 sıra örüldükten sonra ilmekler kol evi etrafına dikilecek

ÇİÇEK MOTİFLİ HAVLU KENARI




HALKA SAPLI ÇANTA


Modelin Yapılışı
* 36 ilmek atınız.
* Nova ve Vanessa’yı beraber örünüz.
* Nova’nın yumağı bitene kadar örünüz ve parçayı bitiriniz.
* 36. sıraya denk gelecektir.
* Dikdörtgen parçayı ikiye katlayıp kıyılarını dikiniz.
* İçini astarlayıp,saplarını takınız.
* Bir çiçek yaparak takınız

KOLTUK ŞALI VE KIRLENTLERİ



Modelin YapılışıYastıkların her bir yüzü için 9 motif, toplam 2 yastık için 36 motif yapılır. Koltuk şalı için 64 motif yapılır. İki ayrı motif örülür.BİRİNCİ MOTİF: 12 zincir çekilir. Üzerine 4 sıra trabzan yapılır, renkdeğiştirilir, dört tarafı sık iğne örülür. 2 ve 3 sıralar trabzan yapılır, renk değiştirilir dört tarafı sık iğne yapılır, 2 sıra trabzan yapılarak motif bitirilir.İKİNCİ MOTİF: 6 zincir çekilir, üzerine 2 sıra tarbzan yapılır renk değiştirilir. Dört tarafı sık iğne yapılır, 2 ve 3 sıralar trabzan yapılır. Renk değiştirilir, dört tarafı sık iğne örülür, 2 ve 3 sıralar trabzan yapılır. 12 ve 4’lü motiflerin etrafındaki trabzan bölümler parke şeklinde yerleştirilir ve her motifte üç renk kullanılır. Biten motfler dikilerek yastık ve koltuk şalı oluşturulur.

BEBEK PATİĞİ


ASKILI BLUZ


TIĞ İŞİ KELEBEKLER

MAVİ BİKİNİ VE PAREO



Modelin Yapılışı
Bikini Alt : 78 zincir çekilir, üzerine 73 tane 2 li trabzan yapılır. 1.ci sıra tamamalandıktan sonra dönüşte 2 zincir çekilip baştan 1 delik atlayarak sonraki deliğe batılıp devam edilir.
( böylece eksiltilmiş olur.) 19 sıra bu şekilde örülür, 20.ci sırada 2 delik atlayarak eksiltilir.
25.ci sıradan 33 .cü sıraya kadar eksiltme yapılmadan örülür.
33.cü sıradan itibaren bu kez kenarlardaki deliklere 2 kez batılarak artırmaya başlanır. 39.cu sıradan itibaren son 2 deliklere 2 şer kez batarak artırılır. 48 sıra olunca , kenarları tığ ile oya yapılıp bağcıkları oluşturularak bitirilir.

Bikini Üst : 23 zincir çekilir üzerine 23 tane 2 li trabzan yapılır. Son deliğe 3 trabzan yapılıp 3 zincir çekilip, tekrar aynı yere 3 trabzan yapılır. 2 zincirle geri dönülüp aynı işlem tekrar edilir, 8 kez aynı işlem yapılıp bitirilir. ( 8 sıra )
Diğer parça da aynı sıralı işlemlerle örülür. 2 üçgen parçanın kenarları oya yapışır, boyun ve sırt bağcıkları oluşturularak bitirilir.

Pareo : 4,5 no, şiş ile 88 ilmek başlanıp, 6 sıra haraşo örülür. Daha sonra 1 ilmek haraşo örüp iplik 2 kez şişe dolanarak tüm sıra bu şekilde bitirilir. Dönüş sırasında haraşolar örülürken şişe dolanmış olan iplikler serbest bırakılır.
Bu şekilde 2 sıra haraşo örüp sonra uzatmalı ilmeklerle ajur oluşturma işlemi yapılır.
70 cm boyunda 2 parça örülür, omuz kısımları dikilir, yanlara 2 şer bağcık yapılarak bitirilir

YEŞİL PAREO


Modelin Yapılışı
* İkiyüzelli tane zincir çekiniz.
* Her on zincir üzerine gelecek şekilde örümcekleri yapınız.
* Oniki sıra tam örümcek yapınca Pareo’yu bitiriniz.
* En üstünü zincirle toplayınız.
* Yanlarını hafif büzerek üzerine boncukları dikiniz.
* Bel kısmına boydan boya boncukları dikiniz.
* Yanlardan bağlamak için çiftli kalın zincir çekiniz

MOTİFLİ MASA ÖRTÜSÜ


 

ÖRGÜ CAFE ©